Participate!
Menu
Home Autisme begrijpen Leven met autisme Autisme en het netwerk Autisme en het gezin Factoren die de relaties tussen de kinderen binnen het gezin beïnvloeden

Factoren die de relaties tussen de kinderen binnen het gezin beïnvloeden

Uit de literatuur leren we dat de manier waarop kinderen zich in relatie tot hun broer of zus met een handicap ontwikkelen, zal afhangen van een hele reeks factoren. We zetten de belangrijkste op een rij.

Factoren in verband met de gezinsstructuur

Bepaalde factoren eigen aan de gezinsstructuur zullen invloed hebben op de manier waarop de kinderen één en ander ervaren. Bijvoorbeeld de plaats in het gezin van het kind ten opzichte van de broer of zus met een handicap (ouder of jonger), het geslacht, het leeftijdsverschil en het aantal kinderen in het gezin.

Factoren in verband met de handicap

Onder meer de ernst van de autistische stoornis, het verstandelijk vermogen en het al of niet aanwezig zijn van neurologische aandoeningen.

Factoren in verband met de beleving van de ouders en met de gezinscontext

Kinderen hebben niet hetzelfde beeld van een kind met autisme als de ouders. Terwijl de ouders met de aanwezige problemen worstelen en al voorzien welke moeilijkheden de handicap in de toekomst zal veroorzaken, delen de kinderen met hun broer of zus met een handicap gewoon het leven van alledag. Ze zullen echter wel de beladen sfeer voelen die bij de ouders en bij de rest van de familie rond het onderwerp hangt; ze zijn er zelfs zeer gevoelig voor. Eén van de belangrijke elementen is het beeld dat van autisme wordt uitgedragen, de woorden die worden gebruikt om over de handicap te spreken indien er al over gesproken wordt en de vrijheid waarmee die woorden mogen worden gebruikt.

Het is belangrijk dat het gezin ondersteuning krijgt via informele netwerken (buren, jeugdbeweging,...), gespecialiseerde organisaties (thuisbegeleidingsdienst), ouderverenigingen, enz.