Participate!
Menu

Het dagelijks leven begrijpelijk maken

Het is u vast al overkomen: u probeert met uw kind te praten om hem iets te doen begrijpen ("We gaan terug naar huis", of "Neen, we gaan niet met de auto") en er komt geen reactie. Hoe hard u ook uw best doet om het hem uit te leggen, u botst op een muur van onbegrip. Uw kind doet niets of laat duidelijk zien dat het ontevreden is en biedt weerstand. Wat kan u doen om ervoor te zorgen dat uw kind u begrijpt en om uw boodschap te verhelderen?

Bij communicatie zijn twee aspecten van belang: er is iemand die een boodschap uitstuurt (de zender) en iemand die de boodschap moet ontvangen en begrijpen (de ontvanger).

communicatie autisme

Het zenden en ontvangen van de boodschap verloopt via verschillende communicatiekanalen: het vocaal-auditief, het visueel en het tactiel kanaal.


Deze twee aspecten van de taal (zenden en ontvangen) zijn allebei even belangrijk. In dit hoofdstuk gaan we ons bezighouden met al wat bij het begrijpen van de boodschap door een persoon met autisme komt kijken. Meer informatie over het uitzenden van een boodschap: Je kind helpen om zich uit te drukken.