Bronnen | |
![]() |
Vrijetijdsactiviteiten |
Werken, sporten, dingen doen in gezinsverband... Het dagelijks leven van een mens bestaat uit allerlei activiteiten, die stuk voor stuk bijdragen tot zijn persoonlijk evenwicht. Wat we in onze vrije tijd doen, heeft in elke levensfase bovendien een andere functie.
Kleine kinderen ontwikkelen al spelend hun fysieke, mentale en sociale vaardigheden. Een kind dat speelt, onderzoekt de voorwerpen die het vastpakt. Het betast ze, manipuleert ze en ontdekt zo de wereld. Naast het pure plezieraspect is er bij spelen dus ook sprake van een educatieve dimensie.
Pubers gebruiken hun vrije tijd niet alleen om zich na schooltijd uit te leven, maar ook om een sociaal netwerk uit te bouwen buiten het gezin. Via vrijetijdsactiviteiten kunnen ze autonomer worden en hun plaats in de samenleving vinden.
Bij volwassenen zorgen hobby's en vrijetijdsactiviteiten voor een evenwicht tussen gezins- en beroepsleven.
Vrije tijd, dat zijn dus de momenten dat we geen verplichtingen hebben en bezig kunnen zijn met activiteiten waaraan we plezier beleven. Wat vrije tijd is voor de ene persoon is dit niet voor de ander. Denk bijvoorbeeld aan tuinieren: plezier voor sommigen maar een rotkarwei voor anderen.
Kinderen met autisme ontwikkelen niet altijd spontaan hobby's. Daar zijn verschillende redenen voor.
Kinderen met autisme kunnen het dus erg moeilijk hebben om hun vrije tijd op een zinvolle manier in te vullen. Ze zullen vaak dezelfde activiteiten herhalen: objecten doen draaien, dezelfde videofragmenten bekijken, … . Het is op zo'n momenten dat ze soms autostimulatie of stereotypieën vertonen. Deze stereotypieën maken deel uit van het functioneren van uw kind. Houden ze echter te lang aan, dan kan dat soms tot gedragsproblemen leiden. Uw kind kan dan best geholpen worden om andere manieren te vinden om te spelen.
Meer lezen:
Copyright © Participate! 2023 | Woordenlijst Bibliografie Sitemap Privacyverklaring Français | By ![]() |