Participate!
Menu

Leren om een keuze te uiten

Probeer eerst en vooral te achterhalen wat uw kind interesseert en wat de dingen zijn waar het niet van houdt. Maak een lijstje en werk dat regelmatig bij. Begin met uw kind te laten kiezen tussen twee mogelijkheden die duidelijk verschillend zijn (bijvoorbeeld een activiteit waarvan hij houdt en één die hij niet ziet zitten). Trek de aandacht van uw kind en toon de eerste mogelijkheid ("Wat wil je hebben? De bal?"). Toon daarna de andere optie ("De schoen?"). Probeer indien mogelijk uw kind zijn keuze te laten uitdrukken.

Moedig uw kind aan om keuzes te maken telkens wanneer de gelegenheid zich voordoet:

  • Aan tafel: kiezen tussen een tweede maal groenten opscheppen of meteen aan het dessert beginnen; kiezen tussen kaas of ham op de boterham, enz.
  • Bij het aankleden: kiezen tussen een favoriet kledingstuk en een gewoon.
  • Bij een activiteit: kiezen tussen een viltstift en een potje lijm om te kleuren; een fruitpers en een lepel om vruchtensap te maken, enz.
  • In de vrije tijd: kiezen tussen een tekenfilm en het nieuws; tussen plasticine en een handdoek, enz.

Later kan u het leerproces verder verfijnen: het aantal keuzemogelijkheden vergroten, kleren kiezen in functie van het weer, de spullen kiezen die mee moeten in de sporttas, enz.

Vertrek voor dit leerproces van de interesses van uw kind en gebruik gerust afbeeldingen om de keuzemogelijkheden te visualiseren.

Indien uw kind niet de gepaste keuze maakt, laat hem dan gerust de foute optie gebruiken zodat hij zijn vergissing inziet. Geef hem bijvoorbeeld de handdoek om mee te spelen in plaats van de plasticine.