Beschut wonen

Wat is het?

Beschut Wonen is een aangepaste woonvorm voor mensen die omwille van psychiatrische moeilijkheden tijdelijk of permanent nood hebben aan begeleiding bij het wonen en het dagelijks leven. Je woont individueel of in kleine groepen. Een begeleider komt één of meerdere keren per week langs. Er is ondersteuning op vlak van huishoudelijke activiteiten, administratie en budgetbeheer, dagbesteding zoeken, vrijetijdsbesteding, … Beschut wonen is voor sommigen een definitieve woonvorm en voor andere een overgang naar een zelfstandig leven in de maatschappij.

Kosten

De begeleiding door het team beschut wonen is kosteloos. Bewoners van een groepswoning betalen een verblijfs- en gebruiksvergoeding (huur, energiekosten, telefoon, verzekering, …). In geval van individueel beschut wonen sta je zelf in voor de kosten van de woning en het huishouden.

Voor wie?

Voor mensen met psychische kwetsbaarheid die voldoende gestabiliseerd zijn zodat er geen nood (meer) is aan een verblijf in een psychiatrisch ziekenhuis. De persoon kan nog niet volledig zelfstandig wonen en heeft nood aan ondersteuning bij het wonen en bij het verwerven van sociale vaardigheden.

Hoe aanmelden?

Je vindt de adressen van de initiatieven beschut wonen via deze link