Participate!
Menu
Home Ondersteuning zoeken De Praktische Gids Tehuis voor niet-werkenden

Tehuis voor niet-werkenden

Wat is het?

Kan de persoon met autisme niet werken en niet bij de ouders of alleen wonen (met ondersteuning), dan kan de persoon in een tehuis voor niet-werkenden verblijven. Dit is een residentiële woonvorm, wat wil zeggen dat er 24 uur ondersteuning geboden wordt en dit het hele jaar door. De bewoners hebben doorgaans een eigen privé-kamer of studio en ieder woonhuis heeft één of meerdere gemeenschappelijke ruimtes.

De tehuizen bieden voornamelijk huishoudelijke-, verzorgings- en ontspanningsactiviteiten aan. Naast woonbegeleiding wordt gezocht naar een aangepaste dagbesteding voor iedere bewoner. Dit kunnen activiteiten in en rond het tehuis zelf zijn (tuinieren, knutselen, koken, …) of in een dagcentrum. Soms is er de mogelijkheid om in de buurt als vrijwilliger te werken onder begeleiding van een jobcoach.

Lees ook de informatie over het Persoonsvolgens Budget want sinds 2015 worden de ondersteuningsvormen anders ingedeeld.

Voor wie?

De tehuizen voor niet-werkenden richten zich voornamelijk tot personen die bij vele dagelijkse activiteiten ondersteuning nodig hebben.

Hoe aanmelden?

Voor intensieve ondersteuning moet je een aanvraag voor een Persoonvolgend Budget indienen: procedure in stappen

Als je af en toe ondersteuning nodig hebt, neem dan rechtstreeks contact op met een dienst of voorziening van het VAPH die Rechtstreeks Toegankelijke Hulp aanbiedt. In de Wegwijzer VAPH-ondersteuning kan je gericht zoeken naar beschikbare ondersteuning van erkende aanbieders van RTH-hulp in jouw buurt.

Meer informatie

VAPH

Sterrenkundelaan 30
1210 Brussel
Tel. 02 225 84 1102 225 84 11
Fax 02 225 84 05
E-mail informatie@vaph.be
Website www.vaph.be

Terug naar resultaten