Participate!
Menu

Sticordi-maatregelen

Wat is het?

'Sticordi' is een letterwoord dat verwijst naar diverse maatregelen om leerachterstand te vermijden bij kinderen met een beperking of leermoeilijkheden:

  • Stimuleren: leerlingen aanmoedigen en sterke kanten van het kind benadrukken.
  • Compenseren: Hulpmiddelen laten gebruiken om de negatieve gevolgen van leerproblemen te verminderen. Bijvoorbeeld, het gebruik van hulpmiddelen zoals rekenmachine, stappenplannen of woordenboek toelaten. Leerling extra tijd geven voor het maken van oefeningen of opdrachten.
  • Remediëren: individuele leerhulp aanbieden en uitgebreidere of intensievere instructies geven of strategieën aanleren die het leren verbeteren.
  • Differentiëren: zelfde leerdoelen en taken iets anders aanpakken.
  • Dispenseren: bepaalde onderdelen van het leerprogramma laten vallen en waar mogelijk vervangen door iets gelijkwaardigs.

De Sticordi-maatregelen laten toe dat leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften op hetzelfde niveau als hun klasgenoten kunnen genieten van onderwijs.

Een leerkracht heeft geen toestemming nodig om stimulerende, compenserende; differentiërende of remediërende maatregelen toe te passen. Voor dispenserende maatregelen is de goedkeuring van de begeleidende klassenraad nodig.

Voor het nemen van geschikte Sticordi-maatregelen is een constructieve samenwerking tussen verschillende partners onmisbaar. Hierbij denken we aan ouders, de leerling, de leerkracht, collega’s van de leerkracht en het CLB.

Voor wie?

De maatregelen zijn er voor leerlingen van het basis- en secundair onderwijs met een beperking of leermoeilijkheden. Een diagnose voorleggen is geen vereiste.

Hoe aanmelden?

Neem contact op met een CLB-medewerker verbonden aan de school of maak een afspraak met de zorgcoördinator of leerlingenbegeleider. 

Meer informatie

Onderwijs Vlaanderen

http://onderwijs.vlaanderen.be/sticordi-maatregelen

Thema's: Onderwijs

Terug naar resultaten