Participate!
Menu
Home Ondersteuning zoeken De Praktische Gids Basisondersteuningsbudget - BOB

Basisondersteuningsbudget - BOB

Wat is het?

Het Basisondersteuningsbudget is een vast niet belastbaar bedrag van 300 euro per maand dat uitbetaald wordt door de zorgkassen. Het budget is bedoeld om er zorg en ondersteuning mee te betalen. Maar hoe je een basisondersteuningsbudget gebruikt, hoef je niet te verantwoorden. Je kan het geld dus spenderen zoals je wil.

Met het basisondersteuningsbudget kan je bijvoorbeeld dienstencheques kopen. Of je kan het gebruiken om je eigen bijdrage voor de Rechtstreeks Toegankelijke Hulp van het VAPH te betalen, zoals poetshulp, huishoudhulp, ...

Je kan het basisondersteuningsbudget combineren met bepaalde tegemoetkomingen en diensten, maar er zijn evengoed combinaties die niet mogelijk zijn. Klik hier voor meer gedetailleerde informatie.

Voor wie?

Voor personen die aan elk van deze voorwaarden voldoen:

  • met een erkende handicap
  • met een vastgestelde ondersteuningsnood
  • die geen gebruik maken van niet-rechtstreeks toegankelijke VAPH-ondersteuning
  • aangesloten zijn bij een zorgkas
  1. Vanaf mei 2019 zal het zorgbudget voor mensen met een handicap uitbetaald worden aan volwassenen met een handicap die bij het VAPH om een persoonsvolgend budget gevraagd hebben, en wiens vraag in de loop van 2017 de hoogte prioriteit kreeg. Ze moeten sinds de tweede jaarhelft van 2017 (vóór 16 oktober 2017) met hun vraag geregistreerd staan in prioriteitengroep 1 of 2.

  2. Sinds september 2016 wordt het zorgbudget voor mensen met een handicap uitbetaald aan volwassenen met een handicap die op de wachtlijst staan voor gehandicaptenzorg. Dit betekent geregistreerd staan met een actieve zorgvraag op de “Centrale Registratie voor Zorgvragen”-databank op 31 december 2014 én op 1 januari 2016.

  3. Sinds 2017 wordt het zorgbudget voor mensen met een handicap uitbetaald aan minderjarigen en jongvolwassenen tot 25 jaar met een handicap. Het gaat ook hier om specifieke groepen die al geregistreerd zijn en bestaande attesten hebben.

  4. Personen die beroep doen op niet-rechtstreeks toegankelijke hulp van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, kunnen onder bepaalde voorwaarden vrijwillig overstappen naar een zorgbudget voor mensen met een handicap.

 

Hoe aanvragen?

Behoor je tot een van de bovenstaande groepen voor een basisondersteuningsbudget, dan zal je zorgkas contact met je opnemen zodra je in aanmerking komt voor een budget. Je hoeft zelf geen aanvraag te doen of contact op te nemen. De zorgkas zal je met een brief op de hoogte brengen en indien nodig bijkomende gegevens opvragen.

Behoor je niet tot een van deze groepen, dan kan je geen basisondersteuningsbudget krijgen of aanvragen.

Terug naar resultaten