Vlaamse Vereniging Autisme - VVA

Wat is het?

Vlaamse Vereniging Autisme (VVA) behartigt de belangen van mensen met autisme en hun onmiddellijke omgeving. VVA wil onze samenleving motiveren en activeren zodat mensen met autisme en hun omgeving zichzelf kunnen zijn, vertrekkend vanuit hun kwaliteiten en rekening houdend met hun specifieke noden.

Ontdek hier enkele initiatieven en activiteiten:

Autismetelefoon 078 152 252

Een bondgenoot luistert naar je vragen en verhalen over (een vermoeden) van autisme bij je kind, je partner, je broer of zus, een familielid, een kennis…, over de invloed van iemand met autisme op zijn omgeving, over diagnose, begeleiding, opvoeding, onderwijs… De bondgenoten bieden vooral een luisterend oor. Ze kunnen je informatie doorgeven of eventueel doorverwijzen. Klik hier voor meer informatie.

Regioactiviteiten

Ouders organiseren regionaal allerlei activiteiten voor andere ouders. Het aanbod is heel divers: autisme en communicatie, autisme en emoties, autisme en humor, autisme en computers, depressie, omgaan met geld, partners in autisme, werk, medicatie, … ontdek alle thema’s op de website.

Een heel bijzondere activiteit is het inleefmoment. Mensen zonder autisme kunnen lezen en leren over autisme, maar hoe voelt het om autisme te hebben? Tijdens een inleefsessie worden enkele inleefmethodieken gebruikt om zo dicht als mogelijk bij het 'autistisch voelen' te komen.

Basiscursus

Jijzelf, je zoon, dochter, partner,... kreeg (recent) een diagnose autisme en je hebt talloze vragen over hoe het nu verder moet? Na de diagnose duiken geregeld vragen op over bepaalde situaties en/of gedrag waarmee je geen raad weet? Je wil graag met bondgenoten overleggen, ervaringen uitwisselen, oplossingen vinden voor de vragen waar je anders alleen mee blijft zitten? Dan is de basiscursus iets voor jou!

Je hebt een vermoeden of een diagnose autisme? Je wil meer inzicht krijgen in het denken en doen van mensen met en zonder autisme? Je wil je eigen autisme verduidelijken voor jezelf en voor je omgeving? Je wil met bondgenoten overleggen en ervaringen uitwisselen? Dan is de basiscursus voor volwassenen met autisme iets voor jou.

Infohuis Autisme

In het Infohuis Autisme kan je als ouder of persoonlijk betrokkene zonder een afspraak en vrijblijvend langslopen om er te praten met een ouder. Je kan er terecht bij vermoedens van autisme, als je pas de diagnose kreeg of al wat langer bekend bent met autisme in je gezin of familie en een gesprek wil met een persoonlijk betrokkene. Je kan er terecht met concrete praktische vragen, je kan er interessante literatuur inkijken, een infopakket meenemen, … Data en meer informatie kan je vinden met de zoekfunctie 'infohuis autisme' via deze link.

Informatie en sensibilisering

Het driemaandelijks VVA Magazine bundelt heel wat interessante informatie en brengt je op de hoogte van alle VVA-activiteiten. 

Vraag een infopakket over autisme en de werking van de VVA aan. Dit pakket is er voor iedereen die persoonlijk betrokken is bij autisme en op zoek is naar basisinformatie. Een infopakket is gratis en kan slechts één keer opgestuurd worden.

Ontdek nog meer acitiviteiten via de link: klik hier

Voor wie?

Personen met autisme, ouders en familieleden, zoals broers en zussen, partners of kinderen van een persoon met autisme én hun sociaal netwerk, kunnen bij de vereniging terecht.

Vlaamse Vereniging Autisme

Groot Begijnhof 14
9040 Gent
Autismetelefoon: 078 152 252
E-mail: vva@autismevlaanderen.be
Website: www.autismevlaanderen.be