Participate!
Menu
Home Ondersteuning zoeken De Praktische Gids Vlaamse Vereniging Autisme - VVA

Vlaamse Vereniging Autisme - VVA

Wat is het?

Vlaamse Vereniging Autisme (VVA) behartigt als ouder- en familievereniging de belangen van mensen met autisme en hun onmiddellijke omgeving. VVA wil mensen en middelen bewegen om de kwaliteit van hun bestaan te verbeteren.

Ontdek hier de brede waaier aan initiatieven en activiteiten:

Autismetelefoon 078 152 252

Een bondgenoot luistert naar je vragen en verhalen over (een vermoeden) van autisme bij je kind, je partner, je broer of zus, een familielid, een kennis…, over de invloed van iemand met autisme op zijn omgeving, over diagnose, begeleiding, opvoeding, onderwijs… De bondgenoten bieden vooral een luisterend oor. Ze kunnen je informatie doorgeven of eventueel doorverwijzen.

Community-website www.autismevlaanderen.be

De website van VVA is gemaakt voor interactie. Je vindt er niet alleen veel informatie, je kan zelf mee de inhoud bepalen. Je kan er ervaringen delen met anderen. Je vindt er recent nieuws, informatie op maat, een overzicht van de activiteiten van VVA en derden, artikels, ervaringen van ouders en mensen, partners en met autisme en vele lees- en kijktips.

Informatie, uitwisseling van ervaringen en ontspanning

Ouders organiseren regionaal allerlei activiteiten voor andere ouders. Het aanbod is heel divers: autisme en communicatie, autisme en emoties, autisme en humor, autisme en computers, depressie, omgaan met geld, partners in autisme, werk, medicatie, … ontdek alle thema’s op de website.

Een heel bijzondere activiteit is het inleefmoment. Mensen zonder autisme kunnen lezen en leren over autisme, maar hoe voelt het om autisme te hebben? Tijdens een inleefmoment worden enkele inleefmethodieken gebruikt om zo dicht als mogelijk bij het 'autistisch voelen' te komen.

Basiscursus

Je zoon, dochter, partner,... kreeg (recent) een diagnose autisme en je hebt talloze vragen over hoe het nu verder moet? Na de diagnose duiken geregeld vragen op over bepaalde situaties en/of gedrag waarmee je geen raad weet? Je wil graag met bondgenoten overleggen, ervaringen uitwisselen, oplossingen vinden voor de vragen waar je anders alleen mee blijft zitten? Dan is de basiscursus iets voor jou!

Je hebt een vermoeden of een diagnose autisme? Je wil meer inzicht krijgen in het denken en doen van mensen met en zonder autisme? Je wil je eigen autisme verduidelijken voor jezelf en voor je omgeving? Je wil met bondgenoten overleggen en ervaringen uitwisselen? Dan is de basiscursus voor volwassenen met autisme iets voor jou.

Infohuis Autisme

In het Infohuis Autisme kan je als ouder of persoonlijk betrokkene zonder een afspraak en vrijblijvend langslopen om er te praten met een ouder. Je kan er terecht bij vermoedens van autisme, als je pas de diagnose kreeg of al wat langer bekend bent met autisme in je gezin of familie en een gesprek wil met een persoonlijk betrokkene. Je kan er terecht met concrete praktische vragen, je kan er interessante literatuur inkijken, een infopakket meenemen, … Voor data en meer informatie surf naar de website www.autismevlaanderen.be

Familieavond

Autisme is onzichtbaar. Dat kan vele vragen en vooroordelen oproepen in je directe omgeving en leiden tot heel wat misverstanden en communicatiestoornissen in je eigen familie en kennissenkring. Om autisme zichtbaar en zo meer bespreekbaar te maken, kun je zelf een familieavond organiseren. Je nodigt je familie, vrienden, oppas, babysit, buren en eventueel de leerkracht, directie, CLB-medewerker… uit in je eigen huiskamer of in een zaaltje in de buurt; de vereniging zorgt voor een deskundige ouder die de theoretische kennis over autisme op een zeer bevattelijke manier en met een groot invoelingsvermogen kan overbrengen.

Een persoonlijk contact met een bondgenoot

Neem contact op met de ouder- en familievereniging zodat ze je een telefoonnummer van een bezoekouder, bezoekpartner… kunnen bezorgen. Na het eerste telefonisch contact kun je, in afspraak met die bondgenoot, bij hen op bezoek gaan of ze thuis ontvangen.

Netwerking

Een kwaliteitsvol leven vraagt, naast zo nodig aangepaste ondersteuning door beroepskrachten, contacten met vrienden en kennissen. Je kan samen met bondgenoten, lokaal, een sociaal netwerk opbouwen, zodat je kind in de nabije toekomst met vrienden of vrijwilligers op stap kan, of kan deelnemen aan de activiteiten van allerlei verenigingen. Vlaamse Vereniging Autisme kan je hierbij ondersteunen.

Informatie en sensibilisering

Als we willen dat persoonlijk betrokkenen en mensen met autisme in hun omgeving op meer begrip kunnen rekenen, dan is het belangrijk iedereen goed te informeren die in het leven met autisme geconfronteerd kan worden. Daarom besteedt de ouder- en familievereniging tijd aan advertenties en artikels in kranten en magazines, aan radio- en tv-spots.

Het driemaandelijks VVA Magazine bundelt heel wat interessante informatie en brengt je op de hoogte van alle VVA-activiteiten. Word lid van VVA en ontvang zo het VVA Magazine.

Het infopakket is er voor al wie persoonlijk betrokken is bij autisme en op zoek is naar basisinformatie over autisme en onze werking. In het infopakket vind je info over VVA-lidmaatschap, de brochure 'Autisme, een handicap met vele gezichten', een exemplaar van het laatste VVA Magazine, flyers van VVA-publicaties,… Een infopakket wordt slechts één keer opgestuurd en kan ook online geraadpleegd of gedownload worden.

Voor wie?

Ouders en familieleden, zoals broers en zussen, partners of kinderen van een persoon met autisme én hun sociaal netwerk, kunnen bij de vereniging terecht; en uiteraard ook personen met autisme.

Meer informatie

Vlaamse Vereniging Autisme

Groot Begijnhof 14
9040 Gent
Autismetelefoon: 078 152 252
Fax: 09 218 83 83
E-mail: vva@autismevlaanderen.be
Website: www.autismevlaanderen.be

Wil je lid worden van de VVA? Mail naar Ann@autismevlaanderen.be

Thema's: Ervaringen delen, Vrije tijd, Informatie en vorming, Toekomst plannen, Opvoedingsondersteuning, Adressen zoeken, Werken en dagbesteding, Ontwikkeling stimuleren, Vrijwilligers, Medische aspecten, Broers en zussen, Juridische zaken, Op adem komen

Terug naar resultaten