Participate!
Menu
Home Ondersteuning zoeken De Wegwijzer Hoe De Wegwijzer gebruiken?

De Wegwijzer invullen

De Wegwijzer is zeer uitgebreid en omvat zowat alle belangrijke domeinen van het dagelijkse leven van uw kind: sociale relaties, communicatie, vrije tijd, gezondheid, zelfstandigheid, enz. U bepaalt zelf welke informatie u geeft en welke informatie u niet geeft. U doorloopt De Wegwijzer dus niet zoals een doorsnee vragenlijst die je chronologisch afwerkt. Dit zou niet enkel zeer veel tijd vragen maar hiermee mist u mogelijk het doel, namelijk op een overzichtelijke manier concrete informatie doorgeven zodat alle partijen ermee geholpen zijn.

De Wegwijzer is meer dan een lijst met gedragsbeschrijvingen. U kan ook informatie geven over de ondersteuning die geboden kan worden. Bij het invullen van De Wegwijzer zal u vermoedelijk niet voor alle beperkingen of problemen een pasklare oplossing kunnen formuleren. Voel u vooral niet schuldig als u zelf nog zoekende bent naar de gepaste ondersteuning. U kan eventueel aangeven dat u zelf nog niet weet wat desgevallend de beste hulp is voor uw kind. Vergeet echter niet dat ook kleine aanpassingen een verschil kunnen maken en noteer deze, ook al weet je dat niet alle problemen zullen voorkomen zijn.

Als u de aangepaste ondersteuning en hulpmiddelen wilt beschrijven, probeer dan steeds zo concreet mogelijke informatie te geven. Schrijf liever iets teveel zodat de informatie goed begrepen wordt. Schrijf bijvoorbeeld ‘Wijs naar mijn bord zodat ik verder eet’ in plaats van ‘Gebruik gebaren’.

Wanneer uw kind ontwikkelt of verandert, kan u de informatie gemakkelijk actualiseren. U hoeft slechts te wissen wat niet meer van toepassing is en aan te passen of aan te vullen waar nodig. U kan de mensen die je toegang verleende tot De Wegwijzer van uw kind op de hoogte brengen dat je een update van de informatie hebt gemaakt. Voor het gemak van de gebruikers staat de datum van de laatste update in het menu met de rubrieken vermeld. Voorgaande versies worden niet automatisch bijgehouden. Indien u een overzicht wilt behouden van de veranderingen en vorderingen bij uw kind raden we u aan om de printversies (pdf) op uw computer op te slaan.

Algemene tips bij het invullen:

 • Geef voldoende concrete informatie en voorbeelden.
 • Omschrijf voldoende de omstandigheden en context waarin het gedrag voorkomt.
 • Beschrijf concreet welke ondersteuning nuttig kan zijn.
 • Vergeet de kleine aanpassingen niet, deze kunnen immers wel een grote impact hebben.
 • Geef eventueel aan dat u zelf nog zoekende bent naar de gepaste ondersteuning.
 • Vergeet de sterke kanten van uw kind niet.
 • We adviseren u om gebruik te maken van de mogelijkheid om foto’s toe te voegen, beelden zeggen immers soms meer dan woorden.
 • U kan documenten zoals het diagnostisch verslag of het weekschema van uw kind toevoegen.
 • Neem voldoende tijd om De Wegwijzer te creëren. U hoeft De Wegwijzer niet in keer in te vullen.
 • Vraag aan uw partner of iemand die uw kind heel goed kent om wat u invulde na te lezen of om u te helpen bij het invullen.
 • Bekijk de versie van de lezer of de printversie (pdf), zo kan u beter beoordelen of de informatie duidelijk en volledig is.

U kan voorbeelden bekijken die u kunnen inspireren om De Wegwijzer van uw kind op te maken.