Fiets

Volgens de wet moet je fiets aan een aantal veiligheidscriteria voldoen (bv. remmen, lichten), anders kan je een boete krijgen.

Als je een fiets gaat kopen, stel je jezelf best een aantal vragen om te weten te komen wat voor fiets je wil:

  • Wil je een plooifiets, gewone stadsfiets, sportfiets of elektrische fiets?
  • Waarvoor zou je de fiets gebruiken? Voor recreatieve fietstochtjes, voor de sport (bv. wielrennen of mountainbiken) of voor dagdagelijkse verplaatsingen?
  • Welk budget kan je aan de aankoop van de fiets besteden?
  • Ga je voor een nieuwe fiets of voor een tweedehandsfiets?
  • Zoek eens op internet hoe tevreden mensen zijn van een bepaalde fiets (of fietsmerk), als je er eentje op het oog hebt.

Je kan je fiets zelf onderhouden, of je kan dit vragen aan een fietsenmaker. Je zegt wat je wilt laten repareren of je vraagt een algemeen onderhoud (de fietsenmaker kijkt zelf na wat moet vervangen worden). Je fiets blijft dan gewoonlijk één of meer dagen bij de fietsenmaker en dan kan je hem weer ophalen. Afhankelijk van het aantal reparaties, verschilt de rekening. Als je op voorhand een idee wilt hebben van het bedrag, kan je dit vragen aan de fietsenmaker. 

Voor een eigen fiets kan je een fietsverzekering afsluiten. Dit kan je doen indien je verzekert wil zijn tegen diefstal en schade aan je fiets die door anderen is toegebracht. In sommige fietsverzekeringen zit ook pechbijstand. Als je dan onderweg pech hebt met je fiets, kan je je verzekeringsmaatschappij bellen. Zij sturen dan iemand om je terug op weg te helpen. Er zijn dus verschillende formules binnen zo'n fietsverzekering mogelijk. 

Als je geen fiets hebt, of je gaat naar een verre stad en wil daar graag een fiets gebruiken, dan kan je in sommige steden (tegen betaling) een fiets huren. Er zijn verschillende verhuursystemen.

Om te weten te komen van welk systeem je gebruik kan maken en hoeveel dit dan kost, kijk je op de website van de stad waar je zo een fiets wil huren. 

Blue Bike is een systeem, ontwikkeld door onder andere NMBS en De Lijn. De fietsen zijn verspreid over heel Vlaanderen en Brussel, meestal gunstig gelegen aan een halte van De Lijn of station van NMBS.

Zoek je specifiek iets in 1 stad, dan zijn er initiatieven als:

Onderweg met de fiets kan je een ongeval hebben. Je kan aangereden worden door een auto. Wat moet je dan doen?

  • Ga na of je gekwetst bent. Als je ernstige pijn hebt, bel je de ziekenwagen of vraag je iemand dat te doen.

  • Kijk na of er materiele schade is aan je fiets.

  • Heeft je fiets schade opgelopen dan vul je samen met de bestuurder van de auto het aanrijdingsformulier in. Een autobestuurder heeft zo een formulier altijd in de auto liggen. Als het formulier ingevuld is, neem jij het duplicaat ervan mee voor jouw verzekering.

Met de fiets kan je zelf in de fout gaan door een manoeuvre te doen dat tegen de verkeersregels ingaat. Als je dan een ongeval hebt met een auto en jij hebt schade berokkent aan die auto, is het jouw familiale verzekering die voor de kosten tussenkomt.  

Fietssnelwegen of fietsostrades zijn wegen die je over langere afstand als fietser kan gebruiken. Ze zijn vaak veiliger dan gewone fietspaden langs de weg omdat ze niet direct naast autowegen liggen en ze hebben ook minder kruispunten. Het gaat hier vaak over dijken naast waterkanalen of fietswegen langs spoorlijnen. Fietsostrades  worden vooral gebruikt door scholieren en werkende mensen om zich vlot en veilig te kunnen verplaatsen. Fietsostrades zijn ook vlotte verbindingen voor fietsers tussen verschillende grote steden. Op fietssnelwegen.be zie je welke fietsostrades er reeds zijn in jouw stad of tussen verschillende steden.

De Fietsknooppunten worden vooral recreatief gebruikt. Via die knooppunten kan je mooie fietstochten maken door de natuur. Op verschillende websites kan je op voorhand al een route uitstippelen aan de hand van de knooppunten. Je kan die routes ook downloaden op je fiets-gps indien je die hebt. Alle knooppunten hebben een nummer. Schrijf deze nummers op of zet ze in je gsm. Volg deze nummer tijdens het fietsen, zo kan je niet verloren rijden. Op fietsnet.be kan je routes uitstippelen, kijken welke nummers je moet volgen en hoeveel kilometer je route telt.

  • Bel als je een andere fietser wilt voorbijsteken of om iemand te waarschuwen die op het fietspad wandelt. Probeer zo weinig mogelijk te bellen, want dit kan onbeleefd overkomen.
  • Houd rechts zodat andere fietsers je eventueel kunnen voorbijsteken.
  • Houd er rekening mee dat vrachtwagenchauffeurs je niet altijd kunnen zien (dode hoek). Houd voldoende afstand en steek een vrachtwagen nooit in een bocht voorbij. Ook aan verkeerslichten vermijdt men daarom om naast een vrachtwagen te gaan staan.
  • Parkeer je fiets indien mogelijk in een fietsenstalling. Kijk of er zo’n fietsenstalling in de buurt is van je bestemming. Soms vind je op de website van de stad of gemeente een overzicht van de fietsenstallingen, bv. onder de rubriek Mobiliteit. Je kan ook op voorhand vragen aan de persoon waar je mee afspreekt of er een fietsenstalling is op de plek waar je hebt afgesproken.
  • Je luistert beter niet naar muziek terwijl je fietst. Door de muziek hoor je het verkeer rond je niet en kan het dus zijn dat je niet op tijd kan reageren wanneer er rond jou iets gebeurt waar je alert voor moet zijn. Bv. je hebt niet door dat een fietser jou wil voorbijsteken omdat je de bel niet hebt gehoord. Dat is lastig voor die persoon.
Blue Bike

Blue Bike is een fietsdeelsysteem aan stations van de NMBS, haltes van De Lijn en randparkings.

Fietssnelwegen

Deze website toont het toekomstbeeld van het fietssnelwegennetwerk in Vlaanderen. Verschillende fietssnelwegen zijn al befietsbaar.

Klik op de fietssnelweg van je keuze voor extra info. Klik op het logo van je provincie voor een stand van zaken.


Fietsknooppunten

Hier vind je volledig beschreven fietsroutes in Vlaanderen met daarnaast ook aandacht voor GPS fietsroutes en fietsroutes in Europa. De fietsroutes zijn ingedeeld per gemeente of per route, bij de meeste zal je een plannetje en routebeschrijving aantreffen.

  • Als je niet wil dat je fiets gestolen wordt, doe je fiets dan op slot met een stevig slot. Hang het slot indien mogelijk aan het frame van je fiets en een paal of stalling.
  • Als je een belangrijke afspraak hebt of er om een andere reden goed moet uitzien (bv. een sollicitatiegesprek), kies je soms liever niet voor de fiets. Door wind of regen kan je haar slecht liggen of je kan bezweet aankomen na het fietsen. Dit is uiteraard voor iedereen verschillend.
  • Draag kledij die gemakkelijk is op de fiets (bijvoorbeeld geen korte rok/jurk die te veel van je benen toont of die je beweging belemmert). Draag ook geen witte broek of andere kledij die niet vuil mag worden, aangezien een fiets vaak vuil is. Sommige kledij vermijd je best omdat die vast kan komen te zitten in je wiel of ketting, zoals een brede rok of lange jas.
  • Pas je kledij aan aan het weer. Kleed je warm genoeg als het koud is (bv. handschoenen of muts) en trek een jas met kap aan als het regent. Een paraplu is moeilijk te hanteren op de fiets. Zoek een ander vervoermiddel als de weg glad is door het vriezen.
  • Als je veel moet meenemen op de fiets, zorg dan dat je dit op je fiets kan bevestigen (bv. met een rekker op een bagagedrager, in fietszakken of in een mand aan je stuur). Fietsen met zakken rond je schouder of arm kan gevaarlijk zijn. Heb je te veel bagage bij, gebruik dan een ander vervoermiddel of ga te voet.
  • Net als bij de auto, kan je met de fiets ook pech hebben. Je fietsketting kan los komen. Dan kan je de fiets ondersteboven zetten (met het zadel en het stuur op de grond) en aan de pedalen draaien terwijl je de ketting terug op het tandwiel legt. Ook kan je band plat staan. Je kan bijvoorbeeld een kleine fietspomp meenemen en de band oppompen als dit gebeurt. Soms kan je echter de fiets niet zelf maken. Als je hebt afgesproken met iemand, laat je die persoon best zo snel mogelijk weten dat je wat later zal zijn en waarom. Ga te voet verder en neem je fiets mee of laat de fiets op een veilige plek staan (altijd vastgeketend) en haal hem later op.