Speciale gelegenheden

Als je een relatie hebt met iemand of als je verliefd bent, dan zijn er heel wat speciale gelegenheden om te vieren.

Op 14 februari vieren mensen Valentijn. Deze dag staat volledig in het teken van liefde en romantiek:

  • geliefden doen extra moeite om te laten weten dat ze elkaar graag zien
  • je kan laten weten aan iemand dat je verliefd bent op hem of haar

Ieder koppel viert Valentijn op zijn eigen manier:

  • cadeautje kopen voor elkaar (bv. bloemen, kaartje, juweeltje, boek)
  • iets leuk doen samen (bv. etentje, film, uitstap)
  • elkaar verrassen met iets onverwacht
  • niets (nadat je hebt afgesproken met je partner dat jullie niet meedoen met Valentijn)

Het is fijn als jullie hier op dezelfde manier mee omgaan. Het kan bijvoorbeeld vervelend zijn als je partner iets voor jou gekocht heeft en dat jij niets voor hem of haar hebt.

Opgelet: sommige personen zeggen dat ze niets verwachten van Valentijn, maar zouden stiekem toch blij zijn met een attentie en hopen hier misschien wel op.

De meeste mensen zien de dag sinds wanneer ze samen zijn als een speciale datum. Sommige koppels vieren het wanneer ze voor een bepaalde tijd samen zijn. De meeste koppels vieren dit om het jaar. Je kunt een attentie geven aan elkaar, of samen iets leuks doen, of helemaal niets. Dat beslissen jullie zelf.

De meeste mensen vieren ook elk jaar hun trouwdag, dit heet een jubileum. Afhankelijk van het aantal jaren, bestaan er verschillende namen voor een jubileum. Een huwelijk van 50 jaar is bijvoorbeeld een gouden jubileum. De namen geven symbolisch weer dat de relatie duurzamer wordt met de jaren.

Sommige koppels willen graag trouwen en voor andere koppels hoeft het niet. Dat beslis je samen als koppel.

Verloving
Een verloving is wettelijk niet verplicht. Het is een gewoonte. Dat is het moment waarop je aan je geliefde vraagt of hij of zij met jou wil trouwen. Een verlovingsperiode is de tijd die vooraf gaat aan het huwelijk. Vroeger was het de gewoonte dat de jongen het meisje ten huwelijk vroeg. Tegenwoordig hoeft dat niet meer, al wordt het meestal nog wel zo gedaan.

Er is geen bepaald moment waarop je iemand ten huwelijk vraagt. Het is niet de bedoeling dat je je lief al na enkele maanden ten huwelijk vraagt, dat is nogal snel. Je doet het als je zeker bent dat jij je hele leven met deze persoon wilt doorbrengen en overtuigd bent van jullie wederzijdse liefde.

Voor je je lief ten huwelijk vraagt kunnen jullie er al eens over praten. Misschien wil je partner helemaal niet trouwen en dan weet je dat beter op voorhand.

Als je iemand ten huwelijk vraagt, heb je gewoonlijk een verlovingsring bij. Deze ring wordt door jullie omgeving gezien als symbool van jullie verloving.

Er zijn heel veel verschillende manieren om iemand ten huwelijk te vragen. Meestal probeert men dat op een originele manier te doen op een moment dat de partner het niet meteen verwacht.

Er bestaat geen duidelijke duur voor een verloving. Sommige mensen trouwen het jaar van hun verloving nog, anderen blijven jaren verloofd voor ze trouwen. Dit heeft vaak te maken met financiële redenen. Trouwen is duur. Daarom wachten jonge koppels er vaak nog even mee.

Het is de gewoonte dat je je ouders als eerste op de hoogte brengt van de verloving.

Trouwen
Trouwen vraagt veel voorbereiding.

Een aantal zaken die je moet bespreken en beslissen:

  • Trouwen jullie religieus (bv. voor de kerk) of enkel voor de wet? Sommige mensen trouwen graag symbolisch binnen hun religie, anderen trouwen enkel voor het gemeentehuis. Dat heeft te maken met of jullie al dan niet gelovig zijn.
  • De datum van jullie trouw. In welk seizoen willen jullie trouwen en welke datum lijkt jullie dan het beste?
  • Geven jullie een trouwfeest of niet?
  • De locatie van jullie huwelijk en trouwfeest.
  • Wie jullie vragen als getuigen. Beide partners kiezen een getuige voor het huwelijk.
  • De lijst met genodigden. Wie vragen jullie op jullie huwelijk? De familie van beiden wordt meestal gevraagd en een aantal nabije vrienden. Jullie kiezen zelf hoe groot jullie het feest willen maken. Je kan de uitnodigingen voor jullie trouw best een ruime tijd op voorhand versturen (ongeveer 6 tot 8 weken). Op de uitnodiging kan je best zetten om voor een bepaalde datum te laten weten of je wel of niet komt. Zo weten jullie hoeveel personen jullie verwachten.
  • De organisatie van het feest: eten, drinken, versiering, attenties, …
  • Gaan jullie op huwelijksreis? Het is de gewoonte (maar niet iedereen doet dat) dat het pas getrouwde koppel op huwelijksreis gaat.

Wettelijk samenwonen
Als je niet wilt trouwen, maar je wel juridisch wilt binden aan je partner, kies je voor wettelijk samenwonen. Wettelijk samenwonen is een statuut dat onder andere een invloed heeft op je belastingen, je pensioen, de erkenning van de kinderen. Voor meer informatie maak je een afspraak met een notaris of met je bank.

Echtscheiding
Als je trouwt maak je de belofte dat je je hele leven samen wil doorbrengen. Toch ervaren sommige mensen nadat ze getrouwd zijn dat de relatie toch niet lukt. Dan scheiden ze. Dat kan heel pijnlijk zijn. Daarnaast moeten er wettelijk allerlei dingen in orde worden gebracht.