Verliefd

Dit wordt duidelijk door hoe je je voelt, wat je doet en wat je denkt. Hieronder lees je veel voorkomende kenmerken van verliefdheid. Niet iedereen reageert hetzelfde op verliefdheid. Het kan dus best zijn dat jij verliefd bent op iemand zonder dat de onderstaande kenmerken bij jou voorkomen. Het kan ook zijn dat je onderstaande kenmerken voelt en toch niet verliefd bent (bv. als je nerveus bent, als je een conflict hebt).

  • Je voelt kriebels in je buik wanneer je deze persoon ziet. Het kietelt, je voelt fysiek dat het in je buik kriebelt. Je kunt van verschillende dingen kriebels in je buik krijgen, bijvoorbeeld omdat je zenuwachtig bent of omdat je je ziek voelt. Een verliefdheidskriebel is een kriebel die er ineens is en waar je geen verklaring voor kan vinden, je kan het gevoel niet plaatsen. Eventueel kan je er eens met vrienden over praten als je dit voelt. Zeg hen wat je voelt en zij kunnen dan bevestigen dat je misschien wel eens verliefd bent.
  • Soms worden mensen rood wanneer de persoon op wie ze verliefd zijn iets tegen hen zegt.
  • Het kan zijn dat je last krijgt van zweterige handen wanneer je in zijn of haar buurt bent.
  • Je denkt veel aan hem of haar, meer dan aan iemand anders.
  • Je wilt zo veel mogelijk in de buurt zijn van deze persoon.
  • Je probeert zijn of haar aandacht te trekken wanneer je in elkaars buurt bent.
  • Je probeert de persoon onrechtstreeks duidelijk te maken dat je hem of haar leuk vindt, door bijvoorbeeld te zeggen dat je een leuke avond hebt gehad, of dat hij of zij er goed uitzag.
  • Tegen anderen praat je vaak over deze persoon.
  • Je voelt je heel erg gelukkig.
  • Of je voelt je overdonderd en bang.
  • Je bent zenuwachtiger dan anders.
  • Je weet niet goed wat zeggen in het bijzijn van deze persoon.

Aan al deze signalen kan je merken of iemand anders ook verliefd is op jou. Als een persoon veel in je buurt probeert te zijn en je aandacht probeert te trekken of als hij of zij veel over je praat of zenuwachtig doet wanneer je iets tegen hem of haar zegt, dan zou het wel eens kunnen dat deze persoon ook verliefd is op jou. Je moet wel oppassen want het verschil tussen liefde en een hele goede vriendschap is soms heel klein. Als je zeker wilt zijn dan kan je dit vragen. Dit doe je bij voorkeur op een rustig moment en wanneer jullie alleen zijn.

Als je al een tijdje met iemand omgaat, maar je weet niet of de persoon ook verliefd is op jou, dan zeg je aan de persoon dat je hem of haar leuk vindt en je vraagt of zij of hij dit ook van jou vindt. Je vraagt aan de persoon of hij of zij eens samen met jou iets wil gaan doen. Laat de persoon zelf kiezen waar jullie naartoe gaan of kom zelf met een leuk voorstel. Als je dit niet meteen durft dan kan je bijvoorbeeld een sms’je sturen of de persoon aanspreken op Facebook.

Je kunt een paar keer afspreken en elkaar beter leren kennen voor je weet dat je verliefd bent. Je moet na één afspraakje nog niet meteen denken aan trouwen of samenwonen.

Zorg ervoor dat je op een rustige plek bent waardoor je elkaar kan leren kennen (bv. een rustig café, een wandeling (op het strand, een park, het bos, ...).  Gewoonlijk neemt de persoon die de ander uitnodigt het initiatief tot een activiteit. Het is al meteen een goede start als je iets kiest dat de ander leuk vindt, of als je iets origineel gaat doen, of iets dat jullie gemeenschappelijk hebben.

Een eerste date hoeft niet duur te zijn om leuk te zijn. Gewoonlijk betaalt degene die het georganiseerd heeft, maar jij of de ander kan voorstellen om de helft te betalen.

Er zijn een aantal dingen die tijdens de eerste date niet aangeraden zijn. Anderen vinden het raar als je tijdens een eerste afspraakje al doet alsof jullie heel je leven samen gaan blijven en kinderen gaan krijgen. Het is de bedoeling dat jullie elkaar gewoon leren kennen daarna pas beginnen denken aan een relatie. Het schrikt af als je bijvoorbeeld tijdens de eerste date al meteen spreekt over samenwonen of kinderen krijgen. Dit doe je beter pas als jullie al een langere tijd een relatie hebben.

Het kan raar overkomen om elkaar tijdens de eerste date al aan te raken. Leer elkaar eerst wat beter kennen voor je dit doet. Je kan het tijdens jullie eerste date hebben over algemene, alledaagse thema’s (bijvoorbeeld muziek, nieuwsberichten, eten, studies, je beroep, …) zodat jullie elkaar langzaamaan beter leren kennen.

Anderzijds hebben sommigen net graag dat de wederzijdse verwachtingen snel worden uitgesproken.

Een manier om te ontdekken of het klikt met iemand is het stellen van vrij persoonlijke vragen. Voorbeelden van persoonlijke vragen vind je hier. Als het klikt met iemand, openen deze vragen een fijn gesprek. De vragen dienen ter inspiratie, ze zijn niet in elke situatie gepast.

De ander is waarschijnlijk ook zenuwachtig.

In het prille begin van een relatie of ervoor, flirten mensen wel eens met elkaar. Flirten is op een voorzichtige manier duidelijk maken dat je elkaar leuk vindt. Flirten is complex. Mensen flirten met elkaar door lieve en dubbelzinnige complimenten aan elkaar te geven. Het is subtiel door de dubbelzinnigheid. Je kan met iemand flirten door oogcontact te maken of naar elkaar te lachen. Je geeft elkaar subtiele hints om te zeggen dat je interesse hebt in elkaar.

Als je twijfelt of iemand met jou aan het flirten is, kan je dit voorzichtig vragen of bijvoorbeeld zeggen dat je een heel leuk gevoel hebt bij de ander. Kijk dan hoe de ander daarop reageert.

 

Sommige mensen zijn bang om hun hele leven alleen te blijven of vrezen dat een relatie nooit zal lukken, terwijl ze wel graag een relatie zouden hebben. Dit verhoogt de druk om iemand te vinden. Als je teveel moeite doet om iemand te leren kennen of om een relatie te doen slagen, dan kom je minder spontaan over. Neem de nodige tijd om iemand tegen te komen die echt bij je past en bij wie je je goed voelt. De tijd die je hiervoor nodig hebt hangt af van persoon tot persoon. Let op signalen die anderen uitsturen en laat ze niet verloren gaan.

Voor je kunt spreken van een liefdesrelatie moet de persoon op wie jij verliefd bent ook verliefd zijn op jou. Het kan gebeuren dat je verliefd bent op iemand die niet verliefd is op jou, of omgekeerd. Je kunt dit niet forceren en dus ook moeilijk veranderen. Als je verliefdheid niet beantwoord wordt, dan is het normaal dat je je verdrietig voelt en het er moeilijk mee hebt. Dit gevoel gaat na een tijdje over.

Je kan je aangetrokken voelen tot iemand van het andere geslacht (heteroseksualiteit), hetzelfde geslacht (homoseksualiteit), of beide geslachten (biseksualiteit). Geen seksuele aantrekking ervaren of geen zin hebben in seks noemt men aseksualiteit.

Hoe weet je wat je seksuele geaardheid is?
Je staat stil bij hoe mannelijk of vrouwelijk je jezelf voelt en tot wie je je aangetrokken voelt. Als je je aangetrokken voelt door iemand van hetzelfde geslacht dan kan het bijvoorbeeld zijn dat jij homoseksueel bent. Dit is niet iets waar je van de ene op de andere dag zeker van bent, maar je zal het na een tijdje merken. Dit is niets om je over te schamen. Toch hebben jongeren het er vaak moeilijk mee. Je voelt je anders dan anderen en in het begin begrijp je niet goed waarom.

De leeftijd waarop mensen hun seksualiteit ontdekken is voor iedereen anders. Sommige mensen komen er al in hun puberteit achter, anderen pas op latere leeftijd. Heel wat mensen houden een seksualiteit die anders is dan heteroseksualiteit verborgen tijdens hun schooltijd omdat ze bang zijn voor vervelende reacties van leeftijdsgenoten en ouders.

Soms is het een opluchting als je weet wat je seksualiteit is maar het kan ook heel verwarrend zijn. Dit komt doordat er een soort “norm” rond bestaat. Je ziet in de maatschappij, op school, in films vaak dat mannen verliefd worden op vrouwen en andersom.

In sommige culturen maar ook in onze maatschappij hangt er nog steeds een taboe rond verschillende vormen van seksualiteit. Vandaar dat het niet altijd even gemakkelijk is om hierover te praten.

Als je erover wilt praten met je ouders kan dat:

  • in een persoonlijk gesprek (beide ouders of apart)
  • via een brief
  • via iemand anders

Om te praten of met vragen over seksuele voorkeur en gender: LUMI een opvang- en infolijn. 

Brochure: Alles wat je altijd al wilde weten over holebi's

Brochure voor iedereen die meer wil weten over holebiseksualiteit. De brochure schetst een algemeen beeld over holebi's in ons land. Je leest meer over thema's zoals coming-out, relaties, geschiedenis, discriminatie, onderwijs, ... . De brochure is zowel interessant voor jongeren zelf als voor hun ouders en leerkrachten. Ze bevat informatie, getuigenissen, interessante weetjes en (lees)tips.

Çavaria: website voor holebi's en transgenders

De missie van Çavaria luidt als volgt: Çavaria inspireert, stimuleert en ondersteunt verenigingen en individuen die opkomen voor een brede kijk op seksuele oriëntatie, genderexpressie en genderidentiteit. Ze streeft het welzijn na en komt op voor de rechten van homo's, lesbiennes, bi's en transgenders in alle aspecten van het dagelijkse leven.

Çavaria is een koepel van meer dan 120 aangesloten verenigingen. Die krijgen ondersteuning, inspraak en vorming aangeboden en vormen samen de holebi- en transgendergemeenschap. Daarnaast richt een gelijkekansenwerking zich tot de brede maatschappij.

Zanzu - Homoseksualiteit

Zanzu is een project van SENSOA. 

Lumi.be

Voor al je vragen over gender en seksuele voorkeuren. Je kan bellen, chatten of mailen. 

Zeg tegen je vertrouwenspersoon dat je een relatie begint. Hij of zij kan je tips geven en je kan er terecht met vragen.

Relaties zijn voor mij geen gemakkelijk parcours geweest. Ik zou echter alles opnieuw hetzelfde doen, omdat het me gemaakt heeft tot wie ik nu ben. Ik zou zeggen: ‘Probeer het gewoon, je zal af en toe botsen, maar je leert er veel uit.’

Het is moeilijk om vooruit te denken in relaties. Daarom weet ik niet goed hoe ik moet handelen. Moet ik bijvoorbeeld reageren op een contactverzoek of niet? Ik heb besloten om in te gaan op kansen, omdat ik daaruit tenminste leer.

Als het een geruststelling is, de eerste date met mijn vriendin is volledig misgelopen, maar nu we al een tijdje een relatie hebben, lachen we daar soms eens goed mee.

Iemand probeerde me te overtuigen dat ik verliefd was op mijn begeleider, omdat ik veel over die persoon praatte, maar ik dacht gewoon veel aan die persoon omdat hij me nerveus maakte, doordat de begeleidersrelatie onduidelijk was.