Studeren met autisme

Bij de studie- en studentenbegeleidingsdienst van je hogeschool of universiteit kan je terecht voor advies en hulp bij alles wat met studeren te maken heeft (bv. studieplanning, faalangst, (her)oriëntering, etc.).

Studenten met autisme die een opleiding aan een hogeschool volgen kunnen soms extra ondersteuning krijgen. Deze "ondersteuning voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften" wil die leerlingen de kans geven om gewoon onderwijs te volgen door een specifiek zorgbeleid uit te werken.  Voor de leerling met extra ondersteuningsnood wordt een gemotiveerd verslag of een inschrijvingsverslag voor het buitengewoon onderwijs opgesteld. De school bepaalt dan samen met de ouders, het CLB en een school voor buitengewoon onderwijs de ondersteuning op maat, op basis van de vastgestelde noden in het verslag. Vraag meer informatie bij het CLB of bij de studentenbegeleidingsdienst verbonden aan je opleiding.

Meer informatie over deze ondersteuning vind je hier

Als student met autisme heb je recht op redelijke aanpassingen (faciliteiten). Een redelijke aanpassing is een maatregel die het effect van de functiebeperking neutraliseert waarmee een persoon te maken krijgt in een onaangepaste (school)omgeving. Hogescholen en universiteiten moeten voorzien in duidelijke procedures om redelijke aanpassingen aan te vragen en toe te kennen.

Een instelling kiest zelf welke redelijke aanpassingen ze toekent aan studenten. Bij voorkeur wordt dit in onderling overleg afgesproken en worden eventuele aanpassingen op maat gezocht. Voorbeelden van redelijke aanpassingen zijn dat je je examen in een apart lokaal mag maken (bv. indien je je zeer moeilijk kan concentreren in een gevuld leslokaal) of dat je je examen mondeling mag toelichten.

Gewoonlijk vind je op de website van je hogeschool of universiteit meer informatie en contactgegevens van de persoon of dienst die je hierover kan contacteren. Vraag eventueel hulp aan je ondersteuner of begeleider.

Opgelet. Vaak is er een bepaalde datum waarna geen nieuwe redelijke aanpassingen meer kunnen worden aangevraagd voor een bepaald academiejaar. Wacht dus niet te lang om dit in orde te brengen.

Op de website www.unia.be vind je meer informatie over redelijke aanpassingen.

Denk op voorhand na of je wilt vertellen of je autisme hebt en aan wie. Voordelen om open te zijn over je diagnose zijn dat je open kunt zijn over wat je moeilijk vindt, dat de personen in je omgeving je beter begrijpen en meer rekening met je kunnen houden, en dat je toegang krijgt tot bepaalde ondersteuningsvormen (bv. redelijke aanpassingen). Een nadeel is dat anderen helaas vaak vooroordelen hebben en dat ze je wellicht anders bekijken eenmaal ze weten dat je autisme hebt.

Je kan ervoor kiezen om je diagnose (autismespectrumstoornis) niet te benoemen, maar om wel je moeilijkheden te benoemen. Zo vermijd je dat mensen vooroordelen hebben op basis van je diagnose, maar kunnen ze toch rekening houden met je moeilijkheden.

Op de website www.kuleuven.be/studentenvoorzieningen vind je interessante informatie over op kot gaan.

Boek: Studeren met ASS

Studeren met autisme

Praktische hulpgids met allerlei thema's die aan bod komen bij het studeren.
Auteurs: Niek Castricum en Katja Stil
ISBN 9789088501586

Boek: Survivalgids voor autistische studenten

Overleef je studietijd en geniet van de reis

Deze survivalgids is een compleet handboek van élk aspect van het studentzijn: van studeren, tot wonen, van communiceren tot gelukkig zijn.
Auteur: Kinge Siljee
ISBN 9789463722179

Atlas

In deze tool van Participate vind je in de rubriek ‘Mijn leven en mijn ambities’ een vragenlijst ‘Studeren, vorming en opleiding volgen’. Je kan je gratis registreren en aanmelden om de vragenlijst te bekijken of in te vullen.

Praktische Gids - Ondersteuning

In de Praktische Gids van Participate is veel informatie gebundeld. Zo ook over het aanvragen van ondersteuning in het hoger onderwijs 

SIHO

Kenniscentrum voor studeren met een functiebeperking in het hoger onderwijs

UNIA

Centrum voor gelijke kansen en racismebestrijding

Studeren met ASS: video

In de documentaire getuigen zes (oud-)studenten met ASS over de uitdagingen en de moeilijkheden waarvoor ze komen te staan zowel in de overstap naar, als in het hoger onderwijs zelf. De ervaringen worden gekoppeld aan wetenschappelijke inzichten. 

Ik heb enorm veel steun gehad aan GON-begeleiding. Zij gaven mij meer zelfinzicht, maar hielpen ook om mijn moeilijkheden uit te leggen aan studentenbegeleiders en docenten, zodat zij hiermee rekening konden houden. Want zelfs al weet je zelf waar je tegenaan loopt, het is niet eenvoudig om dit uit te leggen aan anderen en dan is het fijn als iemand je daarbij helpt.

Ik besloot om aan enkele docenten te vertellen over mijn autisme, maar niet aan medestudenten.

Ik vertel aan mijn medestudenten enkel dat ik moeite heb om te communiceren, en ook dat ik niet goed ben in plannen en organiseren.