Studiekeuze

Je maakt een studiekeuze op basis van je interesses en je vaardigheden en op basis van het werkveld waarin je na je studie terecht wilt komen. Tijdens het keuzeproces ga je na wat je interesses zijn (Welke vakken doe je graag? Wat zijn je hobby’s? Waar weet je veel over?), vaardigheden (Welke vakken kan je goed?) en wat je wilt doen als beroep. Je kunt dit alleen doen of met iemand samen (die jou goed kent en/of een goed zicht heeft op mogelijke studierichtingen of de arbeidsmarkt).

Om je te ondersteunen bij het maken van een studie- of beroepskeuze, werd KompASS ontwikkeld. KompASS is een werkboekje, dat je hier onder gratis kan downloaden. Samen met een persoonlijke coach krijg je meer inzicht in je eigen interesses en vaardigheden. In KompASS staat beschreven wie deze persoonlijke coach kan zijn en hoe je die persoon zoekt. Er staat ook in waar je meer informatie kunt vinden over opleidingen en beroepen.

Download KompASS 

Om meer zicht te krijgen op mogelijke studierichtingen, surf je naar onderwijskiezer.be, waarop je een overzicht van alle studierichtingen (of opleidingen) vindt, en ook veel informatie over Vlaamse hogescholen en universiteiten. Hogescholen en universiteiten hebben zelf altijd een website waarop meer uitleg staat over hun studierichtingen. Op onderwijskiezer.be vind je eveneens een belangstellingsproef met 140 vragen, die je kan invullen om meer inzicht te krijgen in je eigen interesses.

Je kan Studie-Informatiedagen (SID-ins) bezoeken (onderwijs.vlaanderen.be/sidin). Dit zijn gratis informatiebeurzen waar verschillende hogescholen en universiteiten standen hebben en waar je vragen kunt stellen aan de medewerkers. Als je een informatiestand benadert, kan het zijn dat de medewerker jou zal aanspreken om meer informatie te geven en ze kunnen ook de vraag stellen of je al weet wat je wilt gaan doen of niet. Door je interesses en vaardigheden te vermelden, kan de persoon je helpen om een opleiding te kiezen die bij je past. Je hoeft zeker niet meteen te beslissen. Je kan gewoon brochures meenemen en deze thuis nog eens rustig bekijken.

Een nadeel van SID-ins is dat er meestal nogal veel mensen rondlopen en dat het er heel druk is. Daarom kan het interessant zijn om rechtstreeks contact op te nemen met het aanspreekpunt van de opleiding van je interesse, of met de studentenbegeleidingsdienst van de school die jou interesseert. Zo kan je op een rustige manier kennis maken en kan je meteen zien waar en bij wie je terecht komt. De studentenbegeleidingsdienst kan je helpen om een opleiding te vinden die bij je past.

Om meer zicht te krijgen op mogelijke beroepen die aansluiten bij een bepaalde opleiding, kan je terecht op de website van de VDAB (VDAB.be). Kijk eens naar de vacatures die bij een bepaalde opleiding horen, zodat je meer zicht krijgt op de inhoud van de job. Op de website van de VDAB kan je heel gemakkelijk vacatures opzoeken per diploma of per trefwoord.

Het klimaat van een hogeschool of universiteit (bv. structuur, communicatie) is overal verschillend en kan snel veranderen. Dit klimaat verschilt sterk van school tot school, maar ook van opleiding tot opleiding. Het is belangrijk dat je een schoolomgeving probeert te vinden die goed bij je past. Denk op voorhand na over wat jij belangrijk vindt (bv. duidelijke communicatie, voldoende rustige ruimtes om te studeren, aanspreekbare docenten), zodat je daar extra op kan letten in het maken van je keuze.

Kies je toch voor een opleiding die snel evolueert en waarin communicatie niet altijd duidelijk is, ga dan eventueel op zoek naar een steunfiguur, iemand bij wie je terecht kan met vragen. Dat kan bijvoorbeeld iemand zijn van de dienst studentenbegeleiding, of een medestudent, of nog iemand anders.

Bekijk op voorhand de bereikbaarheid van de campus waar je les zou hebben. Schat in of pendelen met het openbaar vervoer mogelijk is, of dat je op kot zou moeten gaan.

Bekijk welk examensysteem een bepaalde opleiding volgt: een semestersysteem (2 keer examens per academiejaar), een trimesterssysteem (3 keer examens per academiejaar), of een 6-wekensysteem (om de 6 weken examens). Hoe vaker je examens hebt, hoe kleiner de leerpakketten zijn, maar je krijgt tussen de examenperiodes wel minder tijd om even te recupereren. Hoe minder examenperiodes je hebt, hoe meer ruimte je hebt tussen twee examenperiodes, maar hoe groter de leerpakketten zijn.

Onderwijskiezer

Overzicht van mogelijke opleidingen
Belangstellingsproef die je meer zicht geeft op eigen interesses (140 vragen) (online tests)

Onderwijs Vlaanderen

Overzicht van alle opleidingen, hogescholen en universiteiten

VDAB - Cursisten

Zoektocht naar een gepaste opleiding, vorming of cursus

VDAB

Op de website van de VDAB vind je o.a. vacatures

Bij een opleiding die nog nieuw is, en in volle ontwikkeling, daar zal je doorgaans meer geconfronteerd worden met veranderingen en onduidelijkheden. Zelf heb ik zo’n opleiding gevolgd en het heeft me enorm geholpen dat ik dan wel een aanspreekpunt had, iemand die informatie op een rijtje zette voor mij en bij wie ik terecht kon met vragen.

Ik woonde in Merelbeke (bij Gent) en koos voor een opleiding in Hoboken (bij Antwerpen), omdat ik wist dat de verbinding Gent – Antwerpen tamelijk vlot was. Het was echter niet zo evident om van Merelbeke tot in Hoboken te geraken en omgekeerd. Uiteindelijk bleek dat ik toch op kot moest gaan.