Beroepskeuze

Om je te ondersteunen bij het maken van een studie- of beroepskeuze, werd KompASS ontwikkeld. KompASS is een werkboek, dat je hier onder gratis kan downloaden.

Samen met een persoonlijke coach krijg je meer inzicht in je eigen interesses en vaardigheden. In KompASS staat beschreven wie deze persoonlijke coach kan zijn en hoe je die persoon zoekt. Er staat ook in waar je meer informatie kunt vinden over opleidingen en beroepen.

 Download KompASS

Als je een beroepskeuze maakt, ga dan eerst na wat je interesses en vaardigheden zijn. Dit kan je doen op verschillende manieren. Houd er rekening mee dat dit een momentopname is en dat je nog altijd kan veranderen.

  1. Door ‘beroepskeuzetest’ in te geven in een zoekmachine (bv. Google), vind je allerlei websites waar je kan checken welke job bij je past. Voorbeelden: LOI Beroepsinteressetest en 123test
  2. Op de website van de VDAB alles om je te oriënteren 

Op de website van de onderwijskiezer vind je informatie over, en een lijst van, meer dan 600 beroepen die alfabetisch geordend staan of per sector. Er zijn ook 170 filmpjes waarin mensen over hun job vertellen.

VDAB is de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding. Ze maken je wegwijs op de arbeidsmarkt en begeleiden je in je eerste stappen naar werk. VDAB biedt gespecialiseerde begeleidingen op maat aan.

Ga langs bij een VDAB kantoor in je buurt, bel naar 0800 30 700 (gratis) of mail naar info@vdab.be.

Als je pas afgestudeerd bent, ontvang je niet onmiddellijk een uitkering. Eerst doorloop je een wachttijd of, met andere woorden, beroepsinschakelingstijd van één jaar. Meer informatie vind je hier.

Bij GTB (gespecialiseerde trajectbegeleiding) kan je terecht om je te helpen bij het maken van een beroepskeuze. Zij helpen je om je sterke kanten en je interesses te achterhalen en bekijken ook samen met jou de verschillende aspecten van bepaalde beroepen. Je kan een begeleiding bij GTB aanvragen in je laatste schooljaar. Het opstarten van de begeleiding kan al tijdens het laatste schooljaar gebeuren. Als er al ondersteuning is vanuit andere diensten (bv. Ondersteuningsnetwerk) overlegt GTB samen met hen en jou. Ook later kan je altijd terecht bij een GTB voor begeleiding met betrekking tot werk.

Je neemt ofwel contact op met GTB via e-mail of telefoon (zie de website voor contactgegevens), ofwel vraag je dit via je school, CLB, ondersteuner (voorheen GON-medewerker), of een andere vertrouwenspersoon.

Anderen kunnen je helpen bij je zoektocht naar werk. Ze kunnen je meer zelfinzicht geven of informatie geven over bepaalde beroepen.

Mensen aan wie je raad kan vragen in verband met het maken van een beroepskeuze:

  • Ouders
  • Familie
  • Vrienden
  • Kennissen
  • Leerkrachten, docenten
  • Arbeidstrajectbegeleider
  • Iemand die een beroep uitoefent dat je interessant vindt
  • Vertrouwenspersoon (bv. ondersteuner, psychiater)

Mogelijke vragen om te stellen:

  • “Ik ben op zoek naar werk maar het is moeilijk. In welke richting denk jij dat ik moet zoeken?” (als je niet goed weet welk beroep bij je past)
  • “Ik ben op zoek naar werk en merk dat ik sommige beroepen niet goed ken. Kan je me over jouw beroep wat meer informatie geven?” (als je zicht wilt krijgen op bepaalde beroepen)
Folder 'Overstap naar werk met een functiebeperking'

Op de website siho.be vind je een informatiefolder ‘Overstap naar werk met een functiebeperking’ en een vragenlijst om de overstap naar de arbeidsmarkt voor te bereiden.

Beroepskeuzetest

Op deze website kan je nagaan welk beroep bij je past.

Wanneer je over je beroepskeuze hebt nagedacht, ga je op zoek naar een job. Als je gaat zoeken, schieten je vast weer dingen te binnen waar je nog niet eerder aan had gedacht. Blijf kritisch naar jezelf en blijf goed nadenken over wat je wil.

Probeer vrijwilligerswerk of een stage te doen in de sector die je interessant vindt, bijvoorbeeld al tijdens je schoolloopbaan. Zo kan je al ervaring opdoen wat zowel voor jezelf als voor toekomstige werkgevers een pluspunt is!

Het kan zijn dat je twijfelt over het advies dat je wordt gegeven over een bepaalde beroepskeuze (bv. door je school, je ouders, …). Probeer dan informatie en eventueel ervaring te verzamelen over het beroep dat zij voorstellen, eventueel nog tijdens je schoolloopbaan. Vraag of je ook het beroep van jouw keuze eens kan proberen en ontdekken. Zo kan je vergelijken, verlies je geen tijd en bespaar je jezelf negatieve ervaringen.

Er zijn mogelijkheden om school en werk te combineren. Vraag meer informatie over de voorwaarden hiervoor aan een vertrouwenspersoon.

Wees realistisch in het verschil tussen wat je kan en wat je wil. Zo voorkom je onnodige teleurstellingen.