Congres :
Autisme en kwaliteit van bestaan
Zaterdag 20 september 2014
Voor de derde keer organiseerde Participate een nationaal congres, een dag om kennis en nieuwe ervaringen op te doen. Door een ruime keuze aan workshops werd het voor iedereen een boeiende dag.
Doelpubliek
Het congres was in de eerste plaats bedoeld voor ouders, familieleden en vrienden van iemand met autisme en voor personen met autisme. Ook beroepskrachten waren welkom.
Plenaire lezingen
Geertrui Vandelanotte
Coördinator Lus vzw
Kwaliteit van bestaanKwaliteit van bestaanMensen met autisme willen net zoals iedereen gerespecteerd worden, zich veilig en geliefd voelen, iets voor anderen kunnen betekenen, gezond zijn, hun talenten kunnen benutten, de ondersteuning krijgen die nodig is … Maar autisme maakt mensen vaak kwetsbaar waardoor hun kwaliteit van bestaan ondruk komt te staan. Hoe kan je de kwaliteit van bestaan van kwetsbare mensen beïnvloeden?
Presentatie
Daniel Boisvert
Universiteit van Québec, Trois-Rivières
Bouwstenen van kwaliteitsvolle voorzieningenBouwstenen van kwaliteitsvolle voorzieningenDe uiteindelijke ambitie van voorzieningen waar mensen met autisme beroep op doen is het verbeteren van de kwaliteit van bestaan en het bevorderen van de integratie en participatie in onze samenleving. Wat zijn nu de belangrijkste bouwstenen van een kwaliteitsvol ondersteuningsaanbod van voorzieningen? Voorbeelden met betrekking tot de tevredenheid van de betrokkenen en specifieke aspecten van voorzieningen komen aan bod.
Presentatie
Nederlandstalige workshops
-
Een school als (g)een ander Natalie, mama van 4 zonen waarvan 3 met autisme, vertelt wat voor haar kinderen belangrijk is om zich goed te voelen op school. Concrete situaties verduidelijken hoe totaal anders haar zonen hun omgeving waarnemen, beleven en interpreteren. Wat biedt hen comfort in de schoolse omgeving? Kunnen ze genieten van wat als ontspanning is bedoeld? Kunnen ze hun capaciteiten benutten?
En wat zijn volgens een Gon-begeleider omstandigheden die ervoor zorgen dat een leerling met autisme zich in school veilig en goed kan voelen?
Natalie Deviaene, mama van 4 tienerzonen, waarvan 3 met autisme
Marianne Vanwinkel, Gon-begeleider
Presentatie
-
PartnerrelatiesHoe gelijkaardig beleven mensen met en zonder autisme hun partnerrelatie? De vraag die daarbij telkens weer bij opduikt, is wie zich wanneer en in welke mate moet aanpassen aan de ander. Mensen met autisme verwerken informatie anders en hebben een eigen denkstijl. Dit leidt tot misverstanden en verstoring in de relatie. Koppels vertellen over hun belevingen en originele oplossingen.
Panelgesprek met koppels
Moderator: Cis Schiltmans
-
Wat maakt mensen met autisme gelukkig?Wat betekent geluk voor mensen met autisme? Zijn er strategieën om geluk te bereiken? Zijn de ingrediënten tot geluk anders voor mensen met autisme? Wat maakt mensen met autisme gelukkig? We vragen het aan ervaringsdeskundigen: mensen met autisme en ouders van een kind met autisme.
Panelgesprek met ouders en personen met autisme
Interviewer: Martine Thys
-
Magenta: zorg-werk-leven balans voor de oudersEr komt veel op je af. De zorg voor je kind(eren) combineren met al die andere taken waarvan je ook niet gespaard blijft is niet altijd gemakkelijk. Je hebt al je energie nodig maar hoe vind je tijd om tot rust te komen of je batterij op te laden? Tijdens Magenta workshops worden managementideeën gemengd met tips en voorbeelden van andere ouders van een zorgenkind.
Zin in een voorsmaakje? We gaan aan de slag met time-management en maken kennis met de Magenta-aanpak.
Noor Seghers, medewerkster onderzoeksgroep Gezins- en Orthopedagogiek, KU Leuven
Presentatie
-
Mindfulness voor het piekerende breinVoor mensen met autisme klinkt dit bekend: piekergedachten, somberheidsklachten, snel overprikkeld zijn, spanningen in het lichaam, slecht slapen … Door mindfulnessoefeningen kan je leren om je gedachten in een lagere versnelling te zetten, piekergedachten (tijdelijk) te stoppen en vriendelijker te zijn voor jezelf.
Je leert meer contact te krijgen met je lichaam zodat je je eigen grenzen beter leert kennen.
Inge Malef, psychotherapeute bij De Kanteling
Kristel Ogiers, freelance medewerkster bij De Kanteling
Jan Jacobs brengt een getuigenis
Presentatie
-
Autisme op de werkvloer: Maak er werk van!Talenten van werknemers met autisme kunnen zeer divers ingezet worden zolang er maar een goeie match is en als zowel de werknemer als de werkgever op ondersteuning kan rekenen wanneer dat nodig is. Kristien, een werknemer en een werkgever en een jobcoach van de Ploeg vertellen over hun ervaringen met autisme op de werkvloer.
Kristien Smet, stafmedewerker bij De Ploeg vzw, Gespecialiseerd Opleidings-, Begeleidings- en Bemiddelingscentrum
Getuigenis persoon met autisme, werkgever en jobcoach
-
Wonen, zoveel meer dan een dak boven je hoofdWonen is zoveel meer dan een dak boven je hoofd: een woonruimte in de juiste omgeving, voldoende financiële middelen, de nodige ondersteuning, een gevoel van veiligheid, een netwerk om je heen, een zinvolle dagbesteding, … Heel wat om rekening mee te houden als je de overstap van thuis naar zo zelfstandig mogelijk wonen wil maken. Aan het woord een thuisbegeleider, mensen met autisme en hun netwerk over het soms hobbelige traject dat ze doorliepen.
Stiene Van den Eynde, thuisbegeleider Het Raster vzw
Mensen met autisme en hun netwerk getuigen
Presentatie
-
Een nieuwe start …Chris en haar psychiater, dokter Wong Chung, vertellen hoe een kwaliteitsvolle hulpverlening weer levenslust bracht. Chris vertelt over wat wel en niet werkt als je een depressie doormaakt en hoe een goede psychiatrische hulpverlening er voor volwassenen met autisme eruit kan zien.
Chris, een vrouw met autisme en dokter Wong Chung
-
Autismevriendelijkheid in het gezinHet is Anja haar droom om een gezin te hebben waar iedereen zichzelf kan zijn. Voor haar betekende dat ze voor haar zonen een ochtendritueel organiseerde zodat iedereen de dag minder stressvol kan beginnen, de communicatie aanpast zodat ze mekaar beter begrijpen en er minder frustraties zijn, … . Met de talrijke voorbeelden en bruikbare praktische tips wil Anja andere ouders inspireren.
Anja, mama van 3 unieke zonen met autisme
Presentatie
Informatiestanden
Deelnemers waren gedurende het hele congres welkom op meer dan 30 informatiestanden waar men algemene en praktische informatie over autisme vond.